TechRadar Eindoordeel
De Google TV Streamer kan dan wel veel meer dan de oude Chromecast, maar is niet zo praktisch ontworpen. Aan de ene kant krijg je beelden in 4K HDR met ondersteuning voor Dolby Vision en Atmos, nuttige AI-trucjes dankzij Gemini en handige integraties met Google Home. Aan de andere kant krijgt de Google TV Streamer niet genoeg stroom via de usb-poort in je tv en moet hij in het stopcontact zitten. Ook is het geen overbodige luxe om voor deze prijs een HDMI-kabel in de doos te krijgen en toch moet je die zelf aanschaffen.
Voor
- +
4K HDR met Dolby Vision
- +
Nuttige AI-trucjes
- +
Google Home-integratie
Tegen
- -
Moet in het stopcontact zitten
- -
AAA-batterijen in afstandsbediening
- -
Geen HDMI-kabel in de doos
Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.
Navigeer naar:
- Prijs en beschikbaarheid
- Design
- Set-up en gebruiksgemak
- Prestaties en functies
- Kopen of niet?
De meeste mensen zijn de voorbije jaren vertrouwd geworden met de Google Chromecast en toch besloot Google om dit toch wel iconische product volledig te herontwerpen, inclusief de naamgeving. De nieuwe Google TV Streamer ziet er daardoor misschien niet uit als de opvolger van de Chromecast, maar dat is hij dus wel. Natuurlijk kan zo'n herontwerp niet zonder een vleugje AI. Laat je je oude Chromecast nog aan je tv hangen of vervang je hem beter door de nieuwe TV Streamer?
Google TV Streamer review: prijs en beschikbaarheid
- Beschikbaar sinds eind september 2024
- Adviesprijs van 119 euro
- Bijna twee keer duurder dan de Chromecast
Waar de Chromecast met Google TV verkrijgbaar is voor 79 euro, ben je voor de Google TV Streamer 119 euro kwijt. Dat is een flinke prijsstijging waarmee Google de kaap van 100 euro heeft overschreden. Als je gewoon op zoek bent naar een apparaatje om content te streamen op je tv, zijn er talloze goedkopere opties die ongeveer hetzelfde doen. De oude Chromecast ligt ook nog steeds in de winkel, dus bekijk goed of je alle extra's van de TV Streamer echt nodig hebt.
Een belangrijk punt waarmee je rekening moet houden, is dat er geen HDMI-kabel is meegeleverd. Bij de Chromecast zat de HDMI-kabel vast aan het apparaatje, terwijl de TV Streamer een HDMI-poort heeft. We hadden gehoopt dat er een kabel in de doos zat, zeker gezien de prijsstijging, maar dat is dus niet zo. Om de een of andere reden zijn zwarte HDMI-kabels ook goedkoper dan witte HDMI-kabels, waardoor je nog wat meer moet uitgeven als je een kabel wilt in dezelfde kleur als de TV Streamer.
- Prijs-kwaliteit score: 3,5/5
Google TV Streamer review: design
- Moet in het stopcontact zitten
- AAA-batterijen in de afstandsbediening
- Knopje om afstandsbediening terug te vinden
In de doos van de Google TV Streamer vind je, naast de TV Streamer zelf, de afstandsbediening, twee AAA-batterijen, een USB-A-naar-USB-C-kabel en adapter met USB-A-poort. De TV Streamer heeft dan wel een HDMI-poort en Ethernetpoort, maar beide kabels moet je dus zelf aanschaffen. Aangezien de Chromecast een ingebouwde HDMI-kabel had, vinden we wel dat Google die hier mee had mogen leveren. Let er verder op dat je de juiste HDMI-kabel aanschaft, zodat je kan genieten van 4K HDR met Dolby Vision.
Als het nog niet duidelijk was op basis van de uitleg hierboven: de twee AAA-batterijen moeten in de afstandsbediening. Steeds meer tv-fabrikanten kiezen voor oplaadbare afstandsbedieningen en het is wel enigszins teleurstellend dat Google bij dit hele herontwerp geen afstandsbediening met USB-C-oplaadpoort heeft gemaakt. De knoppen op de afstandsbediening zijn daarentegen wel aangepast en de belangrijkste toevoeging is de knop met het sterretje rechtsonder. Die kan je namelijk zelf instellen. Je kan het eenvoudig houden en je favoriete streamingdienst eraan koppelen of hem instellen zodat je terechtkomt in het Google Home-menu.
Daarnaast is er een reden waarom er een adapter in de doos zit. Toen we probeerden om de usb-kabel aan te sluiten op onze tv, zoals we deden met de Chromecast, kregen we een scherm te zien dat aangaf dat we de Google TV Streamer moesten gebruiken met de adapter in het stopcontact. Erg praktisch was dat niet, want de stekkerdoos in ons tv-meubel zat helemaal vol. Nu gaat niet iedereen dit probleem hebben, maar het is wel iets waarmee je rekening moet houden als je precies dezelfde installatie verwacht als bij de originele Chromecast.
Ten slotte is er wel één heel handige functie die voor velen een godsgeschenk zal zijn. Achteraan de Google TV Streamer zit namelijk een klein knopje. Dat is geen aan/uitknop maar een knop die je moet indrukken als je de afstandsbediening kwijt bent. Die zal dan namelijk een pieptoon maken zodat je hem snel kan terugvinden.
- Design score: 2,5/5
Google TV Streamer review: set-up en gebruiksgemak
- Google-account vereist
- Set-up via smartphone (iOS en Android)
- Geen AirPlay
Net zoals de Chromecast met Google TV, gebruik je je Google-account om in te loggen en je hebt dan toegang tot Google Assistant, YouTube, de Play Store, Google Foto's en Google Home-apparaten. Voor degenen die zich zorgen maken over privacy: Google Gemini wordt alleen ingeschakeld wanneer de knop op de afstandsbediening wordt ingedrukt en de TV Streamer luistert dus niet altijd mee.
Door in te loggen met je Google-account wordt het startscherm gevuld met relevante en aanbevolen content. Als je bekend bent met Android TV, zal dit er allemaal super bekend uitzien. Scroll nog wat verder naar beneden vanaf de rij met aanbevolen content en je vindt Netflix-achtige rijen met films en series gegroepeerd per genre en nog veel meer. Zodra je ingelogd bent op een streamingdienst, kan die content op het homescherm verschijnen. Je kan ook vanaf het homescherm een film/serie selecteren en dan meteen beginnen kijken zonder eerst nog door verschillende menu's te moeten navigeren in de streamingdienst.
Wat betreft app-ondersteuning zijn alle grote namen aanwezig, waaronder Netflix, Prime Video en Disney Plus, maar ook lokale diensten zoals VTM Go, Streamz, Videoland en nog veel meer. Het enige dat ontbreekt, is ondersteuning voor AirPlay, al mag dat geen verrassing zijn. Een apparaatje dat volledig door Google is ontwikkeld, zal natuurlijk enkele compromissen hebben waardoor het niet optimaal werkt met iPhones en andere Apple-apparaten. Maak je trouwens geen zorgen over de algemene set-up, want dat kan wel gewoon met een iPhone.
Ten slotte zal je wel nog afzonderlijk moeten inloggen op elke app die je installeert, al hoeft dat niet per se een omslachtig proces te zijn. Android-gebruikers die hun wachtwoorden opslaan in hun Google-account, zullen namelijk bij elke app meteen een pop-up krijgen om hun opgeslagen login met wachtwoord te gebruiken. Dit zorgde ervoor dat we in enkele minuten ingelogd waren op al onze favoriete streaming-apps. Zelfs toen we van de ene app naar de andere wisselden om in te loggen, haperde de Google TV Streamer trouwens niet.
- Set-up en gebruiksgemak: 5/5
Google TV Streamer review: prestaties en functies
- Reageert enorm vlot en snel
- Overzichtelijke homepagina met veel content
- Handige Google Home- en Gemini-integratie
Google heeft niet gezegd welke processor er precies in de TV Streamer zit, maar wel dat hij krachtiger is dan de Chromecast met Google TV en dat kunnen we bevestigen. Navigatie door verschillende menu's ging enorm vlot en streaming-apps waren sneller opgestart dan op de tv zelf (een Philips OLED807) die ook Google TV heeft als besturingssysteem. Zelfs als je al een smart tv hebt, zal je hier genieten van een soepelere ervaring.
De Google TV Streamer kan trouwens maximaal content streamen in 4K-resolutie en ondersteunt verschillende HDR-formaten (Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG), evenals Dolby Atmos-audio. Op dat vlak is er dus geen verschil met de Chromecast met Google TV. Er zijn vooral extra functies toegevoegd die eigenlijk niets te maken hebben met de uiteindelijke beeldkwaliteit.
Als je je smart home-apparaten bedient vanuit Google Home, zal je ongetwijfeld tevreden zijn met de Google TV Streamer. Je kan bijvoorbeeld een zijpaneel openen waarin je al je smart home-apparaten kan bedienen, van slimme camera's tot slimme lampen en speakers. Zolang het apparaat in Google Home staat, verschijnt het in dit menu. Wie een compatibele slimme deurbel gebruikt, krijgt niet alleen een melding wanneer er wordt aangebeld, maar ook een pop-up met de videofeed. Je kan al deze dingen ook gewoon met je telefoon doen, maar het is net iets makkelijker om het via de Google TV Streamer te doen wanneer je toch al voor de tv zit. Naast het zijpaneel is er nog een volledig Google Home-overzicht waarin je al je apparaten kan zien.
De Google TV Streamer is bovendien uitgerust met Gemini om kleine overzichten van films en programma's te maken en samen te vatten wat (professionele) reviewers ervan vinden. Enorm baanbrekend vinden we dit niet, aangezien je gewoonlijk al een korte inhoud kan lezen in het overzicht van elke streamingdienst. De andere AI-functie bevindt zich in de screensaver en hiermee kan je op basis van een zelfgekozen tekstinput beelden laten genereren (met behulp van Imagen 3). Dat is weer iets anders dan een slideshow van verschillende foto's, wat trouwens nog steeds kan.
- Prestaties en functies: 5/5
Moet je de Google TV Streamer kopen?
Swipe to scroll horizontally
Categorie | Opmerkingen | Score |
---|---|---|
Prijs-kwaliteit | Duurder dan gelijk welke Chromecast, al is dat enigszins logisch gezien de extra functies. | 3,5/5 |
Design | Strak ontwerp, maar er zit geen HDMI-kabel in de doos, de afstandsbediening gebruikt nog AAA-batterijen en hij werkt niet met de stroom uit een usb-poort in de tv. | 2,5/5 |
Set-up en gebruiksgemak | Eenvoudige set-up en je bent snel overal ingelogd als je je wachtwoorden in je Google-account opslaat. | 5/5 |
Prestaties en functies | Reageert ongelooflijk snel en de Google Home-integratie is bijzonder handig. | 5/5 |
Koop hem als...
Je veel apparaten in Google Home hebt
Het snelle zijpaneel met je Google Home-apparaten is enorm handig en reageert snel.
Je (smart) tv traag reageert
Zelfs als je smart tv nog maar drie jaar oud is, zal je sneller door de interface van de Google TV Streamer kunnen navigeren en apps kunnen openen dan op het ingebouwde besturingssysteem van de tv.
Koop hem niet als...
Je al een Chromecast met Google TV hebt
We vinden niet dat er genoeg is veranderd om je Chromecast met Google TV te vervangen, zeker niet gezien de prijsstijging.
Je geen plaats op je tv-meubel hebt
In tegenstelling tot de Chromecast kan je de Google TV Streamer niet achter je tv hangen. Je hebt daarnaast nog een vrij stopcontact in de buurt nodig, want de usb-poort in je tv levert niet genoeg stroom.
TOPICS
Bram Lodewijks
Editor-in-chief TechRadar Benelux
Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.
Nieuwste